De geschiedenis

De Geverikerhof bestond al lang voor de Franse bezettingstijd. In een stuk uit 1663 wordt al melding gemaakt van deze hoeve met herenhuis en reeds daarvoor duikt in historische geschriften meermaals de naam Geverikerhof op, alhoewel men niet helemaal zeker weet of het om hetzelfde huis gaat of om  een eerder bouwsel op dezelfde plek. Reeds in een oorkonde uit 1271 wordt een Arnulvus van Gheverich vermeld die waarschijnlijk op de hoeve woonde. De naam van die hoeve is later overgegaan op de hele agglomeratie.

De jaartalankers boven de poort (1782) zijn nogal misleidend, want zij hebben alleen betrekking op het bouwjaar van het poorthuis. De gewelfde kelders van de hoeve zijn, hoogstwaarschijnlijk, al van vr 1200 en staan niet recht onder het woonhuis.

In het bakhuis, in de tuin, werd jarenlang het brood en de vlaaien voor heel het gehucht Geverik gebakken. Nu hebben de inwoners er een gezellig cafeetje ingericht waar zij elkaar iedere vrijdagavond treffen. Aan de rand van de tuin ligt bovendien een oud kerkje waar op zondag de heilige mis gelezen wordt.